Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινόπωρο και πάλι...Φθινόπωρο και πάλι...
εδώ και λίγες μέρες έχει μπεί ο Σεπτέμβρης και όλα πλέον έχουν αρχίσει και μυρίζουν φθινόπωρο.Οι μέρες έχουν μικρύνει και ο καιρός έχει δροσίσει αρκετά μπορώ να πω.Ο αέρας έχει μυρίσει εκτός από τα υπέροχα αρώματα των φθινοπωρινών λουλουδιών και του βασιλικού, με φρεσκοξυσμένα μολύβια.Οι αίθουσες των σχολείων έχουν ετοιμαστεί για να υποδεχτούν τα παιδάκια και να πλυμυρίσουν με φωνές παιδικές και απόρίες για τα μαθήματα.Αντε πάλι στο τρέξιμο για να τα προλάβουν όλα,διάβασμα και γράψιμο.Είναι όμως ωραία περίοδος.Όλοι θυμόμαστε με νοσταλγία τις πρώτες μέρες μας στην σχολική χρονιά.Τότε που τρέχαμε να αγοράσουμε καινούργιες τσάντες,μολύβια,τετράδια.Τί αγωνία για τα μαθήματα της καινούργιας τάξης;Τί δάσκαλο/α θα είχαμε και φυσικά η συνάντηση με τους συμμαθητές μας και οι ιστορίες με τις αναμνήσεις των διακοπών μας.Τί ωραία χρόνια!!!Θα θελα να γινόταν κάτι και να επέστρεφα έστω και για μία μόνο μέρα στο σχολείο.Και να τώρα που θα οδηγήσω τα παιδάκια μου στον Αγιασμό της φετινής χρονιάς.Τί ωραία!!!
Ο Σεπτέμβριος
Ο Σεπτέμβριος, ή Σεπτέμβρης, ή Σταυρίτες (ποντιακά), είναι ο ένατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και πρώτος μήνας του Φθινοπώρου. Περιλαμβάνει 30 ημέρες. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο 7ος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου εξ ου και η ονομασία του. Ο λαός μας συνηθίζει να λέει πως: «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας». Oι καιρικές, όμως, συνθήκες που επικρατούν συνήθως τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να το πιστέψουμε! Γιατί, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι με την έλευση του Σεπτεμβρίου αρχίζει το φθινόπωρο, κάθε χρόνο φαίνεται ότι ακόμη και σε όλη τη διάρκεια του μήνα το καλοκαίρι καλά κρατεί. Ο καιρός όμως σιγά-σιγά αρχίζει ν’ αλλάζει και να μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο χειμώνα. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, ξεκινάει επίσημα και το φθινόπωρο, με την άφιξη του Ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 22 του μήνα.
Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης και ο μήνας της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για μια νέα χρονιά. Από τις αρχές, άλλωστε, του 4ου αιώνα μ.Χ. ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως η αρχή του εκκλησιαστικού αλλά και του πολιτικού έτους, επειδή η 1η Σεπτεμβρίου συνέπιπτε με την αρχή της ινδικτιώνος. Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως «αρχή της ινδίκτου». Όπως μας πληροφορεί η Μαρίνα Δετοράκη:
    «Η λέξη ινδικτιών σημαίνει κατ’ αρχήν τον προσδιορισμό του ετήσιου ποσού που έπρεπε να καταβάλλουν οι Ρωμαίοι πολίτες ως φόρο. Συνεκδοχικά, πήρε τη σημασία της οικονομικής χρονιάς, και όταν οι φόροι ρυθμίζονταν με βάση μια περίοδο περισσοτέρων ετών, ινδικτιών ονομάστηκε το σύνολο αυτών των ετών… Κατέληξε έτσι να σημαίνει ένα θεσμοθετημένο κύκλο 15 ετών, συνεχώς επαναλαμβανόμενο (όπως η εβδομάδα ή ο μήνας), που χρησιμοποιήθηκε για τη χρονολόγηση πράξεων και γεγονότων… που τελικά παγιώθηκε ως το δημοφιλέστερο σύστημα χρονολόγησης για τους Βυζαντινούς, και η 1η Σεπτεμβρίου ως η αρχή του έτους τους».    
— Μαρίνα Δετοράκη
Γι’ αυτό, άλλωστε, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας η 31η Αυγούστου ονομάζεται «κλειδοχρονιά» επειδή «κλειδώνει» (τελειώνει) ο προηγούμενος χρόνος, ενώ η 1η Σεπτεμβρίου ονομάζεται «αρχιχρονιά».
Ο Σεπτέμβριος, όμως, έχει κι άλλες ονομασίες, όπως «Σταυριάτης» ή «Σταυρίτης» λόγω της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα. Όπως μας αναφέρει ο Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης:
    «Η μέρα της γιορτής αυτής σε πολλά μέρη αποτελεί χρονικό σταθμό στις τοπικές αγροτικές και ποιμενικές εργασίες και λαμβάνεται ως η αρχή ή το τέρμα για τις σχετικές συμβάσεις. Αλλά σταθμό αποτελούσε παλαιότερα και για τους ναυτικούς, οι οποίοι τότε σταματούσαν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: “Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε”. Στις εκκλησίες μοιράζεται τη μέρα αυτή βασιλικός, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό, που για το λόγο αυτό λέγεται και σταυρολούλουδο… Με το βασιλικό από την εκκλησία και με αγιασμό της ημέρας ετοιμάζεται το νέο προζύμι για όλη τη χρονιά».    
— Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης
Κυρίως, όμως, ο Σεπτέμβριος είναι γνωστός με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής». Όπως γράφει, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη:
    «Την καθολική και πυρετώδη συμμετοχή της κοινότητας αποδίδει η παροιμιακή φράση “θέρος, τρύγος, πόλεμος”. Η συμμετοχή όλων των κατοίκων του οικισμού αναδείκνυε τον τρύγο σε ευχάριστη εργασία, που συχνά έπαιρνε το χαρακτήρα πανηγυριού… Η μεταφορά των σταφυλιών στο ληνό (πατητήρι, αργαστήρι, καρούτα, πατερό, τραπεζονιά, σκαφόνι κ.ά.) γίνεται με ζώα, με κάρα ή με μηχανικά μέσα, σήμερα πια στα πατητήρια. Το πατητήρι διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ως προς το σχήμα και τη χωρητικότητα. Αλλού είναι κτιστή παραλληλεπίπεδη δεξαμενή με κλίση του δαπέδου προς την πλευρά απ’ όπου εξέρχεται ο μούστος, αλλού είναι ένας μεγάλος ξύλινος ή πλεχτός φορητός κάδος, που τοποθετείται κατά το πάτημα πάνω σε κτιστή δεξαμενή (υπολήνιο, αποδοχάρι, δοχειό κ.ά.), μέσα στην οποία ρέει ο μούστος. Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται από τους “πατητάδες”. Το γλεύκος (μούστος, απόσταμα, βράσμα, λαγάρι, πρόσυρο κ.ά.) μεταφέρεται και αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα βαρέλια, που έχουν πλυθεί με ειδικά αρωματικά φυτά (σχίνο, μυρτιά, δάφνη κ.ά.) κι έχουν απολυμανθεί με θειάφι ή έχουν ρετσινωθεί. Μέσα εκεί ο μούστος “βράζει”, ζυμώνεται και γίνεται κρασί».    
— Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Όπως γράφει και ο Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894) στο «Τραγούδι του τρυγητού»: «Αμπέλι μου πλατύφυλλο/ και καλοκλαδεμένο,/ δέσε σταφύλια κόκκινα,/ να μπω να σε τρυγήσω,/ να κάμω αθάνατο κρασί,/ μοσχοβολιά γιομάτο». Ο τρυγητός των αμπελιών και η δημιουργία του κρασιού είναι, άλλωστε, μια πανάρχαια διαδικασία που ανάγεται στην περίοδο της γεωργικής επανάστασης πριν από περίπου 7.000 χρόνια, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με την οινοποιία τουλάχιστον από το 1700 π.Χ. Η σχετική μάλιστα μυθολογία για το κρασί, και η σύνδεσή του με το θεό Διόνυσο, είναι ιδιαίτερα πλούσια. Γιατί το κρασί αντιμετωπιζόταν ανέκαθεν όχι μόνο ως βασικό συστατικό της διατροφής, αλλά και της θρησκείας, αφού οι Έλληνες πίστευαν ότι το αίμα του σταφυλιού είναι αίμα του θεού Διονύσου και ότι πίνοντας κρασί μεταλαμβάνουν από το αίμα του θεού.
Η λατρεία του Διονύσου συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Αρχικά, μάλιστα, και μια κάποια καχυποψία απέναντι στο κρασί, όπως αποτυπώνεται σε πολλούς σχετικούς μύθους. Πάρτε, για παράδειγμα, έναν αττικό μύθο που συνδέει τον αστερισμό της Παρθένου με το κρασί. Σύμφωνα με το μύθο αυτό, ο αστερισμός της Παρθένου αντιπροσωπεύει την Ηριγόνη, την κόρη του Ικάριου που πρώτος υποδέχτηκε τον Διόνυσο στην Αττική και από τον οποίο έμαθε την τέχνη να φτιάχνει το κρασί. Στον τόπο που έγινε η συνάντηση εκείνη φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι και η περιοχή ονομάστηκε από τότε Διόνυσος.
(πληροφορίες από το wikipedia)

Μιας λοιπόν και έχει ξεκινήσει και ο τρύγος θα σας κεράσω σταφυλάκι γλυκό.Στην υγειά σας λοιπόν και να έχουμε όλοι μια καλή χρονιά σχολική και μή.Γλυκό Σταφύλι:3 κιλά σταφύλι (σταφίδα),1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική,3 βανιλιες σκόνη,χυμό ενός λεμονιού.Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και μετά αφού ξαφρίσουμε χαμηλώνουμε την φωτιά και μόλις πάρει ένα κόκκινο χρώμα και η σταγόνα από το σιρόπι κάνει γρομπολάκι τότε αποσύρουμε.
Καλή επιτυχία


20 σχόλια:

 1. Όλες οι εποχές μου αρέσουν και το Σεπτέμβριο πάντα τον λαχταρώ γιατί μου αρέσουν τα πρωτοβρόχια. Το δε γλυκό σου το λατρεύω. Φιλακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχεις δίκιο όλες οι εποχές έχουν το κάτι που τις ξεχωρίζει έτσι και ο Σεπτέμβριος.Για πολλούς είναι μήνας που θέτουν στόχους και οργανώνονται για την υπόλοιπη χρονιά.

   Διαγραφή
 2. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!!ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΦΙΛΙΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλό φθινόπωρο!!! Γλυκάθηκα μόνο και που το είδα το σταφυλάκι! Και θυμήθηκα τη μαμά μου που φτιάχνει κάθε χρόνο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό Φθινόπωρο Μαρίνα μου και ελπίζω σύντομα να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα έτσι ώστε να φτιάξεις και εσύ το γλυκάκι.

   Διαγραφή
 4. Καθε εποχη εχει και τη δικη της γλυκα.Καλοφαγωτο το γλυκακι σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κούκλα μου σ΄ ευχαριστούμε πραγματικά πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες που έκανες τον κόπο να μας παρουσιάσεις... Το γλυκό σου πάρα πολύ ωραίο ...βάλε μου κι ένα κρύο νεράκι κι είμαστε εντάξει! χι χι χι! Ξέρεις όμως εγώ η άτιμη τι είδα και ξετρελάθηκα εκτός από το γλυκάκι? το εργόχειρο με το λασε!!! είδες τι άτιμη που είμαι? Τι λέει θα μας μάθεις να κάνουμε κι εμείς λασέ? Όταν είμασταν στη σχολή για κέντημα και ετοιμαστήκαμε για λασέ (πλέξαμε και τη λασέτα γιατί δεν ήθελε χρυσό) έκλεισε η σχολή και μείναμε στα κρύα του λουτρού! είδες ? αν έχεις τύχη διάβαινε!!! δεν πειράζει όμως ...αν μπορείς εσύ δώσε μας τα φώτα σου...πολλά φιλιά και καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Jenny μου το λασέ που διέκρινες είναι αυτό που σας έχω δείξει σε ανάρτηση του Αυγούστου και φυσικά θα σας πώ πως γίνεται και αν θέλετε μπορώ να σας στείλω και σχέδιο για να φτιάξετε όπως άλλωστε έχω στείλει και στην Niatta.Όποτε τώρα που φθινοπώριασε και μαζευτήκαμε θα σας δείξω και τα επόμενα στάδια του λασέ.

   Διαγραφή
 6. Σου εύχομαι καλό Φθινόπωρο,και καλό μήνα !! Χρήσιμες οι πληροφορίες σου και λαχταριστό το γλυκό σταφύλι!!! μία φορά το είχα κάνει και εξαφανίστηκα εν ριπή οφθαλμού!!!Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ επίσης και σε εσένα ένα καλό φθινόπωρο σου εύχομαι και έχεις δίκιο το συγκεκριμένο γλυκάκι δεν φθουράει και πολύ και εμένα να σκεφτείς το έφτιαξα την Κυριακή και ζήτημα είναι να έχουν μείνει 4 κουταλιές ακόμα αλλά θα το ξαναφτιάξω γιατί είναι ένα γλυκό που το τρώνε και τα παιδιά οπότε δεν τους χαλάω χατήρι.

   Διαγραφή
 7. Καλό και γλυκό να είναι το φθινόπωρο, όπως και το σταφυλάκι σου!!! Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλό Φθινόπωρο με χρυσοκόκκινες φλογίτσες να φωτίζουν τις μέρες μας και τις μέρες των παιδιών μας! Καλή σχολική χρονιά στα βλαστάρια σου!
  Ωραία Εποχή,ας την απολαύσουμε,όσο είναι δυνατόν.
  Φιλάκιαααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλό Φθινόπωρο!...Καλή σχολική χρονιά!...
  Το γλυκάκι στην υγειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλό δημιουργικό φθινόπωρο να έχουμε........πολλές πληροφορίες μαζεμένες......ευχαριστούμε και για το γλυκάκι....δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σ΄ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, που μπήκες στο κόπο να μαζέψεις για να μας ενημερώσεις. Ομολογώ ότι κάποια από αυτά που έγραψες, δεν τα είχα ακούσει καν.όσο για το γλυκάκι σου υπέροχο, διάφανο και σωστά δεμένο φαίνεται.Εύχομαι ένα γλυκό φθινόπωρο και μια καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας.Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Νάσια μου,
  Καλό φθινόπωρο να έχουμε... είμαι και γω fun του... οργανώνομαι, τακτοποιώ το σπίτι μου, βάζω τους στόχους της χρονιάς.

  Το γλυκό σου δε.. απλώς το λατρεύω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γεια σου Χρυσοσκονούλα μου, με τα ωραία σου γλυκάκια και τα εργόχειρα.... Όλοι οι μήνες μ' αρέσουν και όλες οι εποχές. Δεν μπορώ όμως να μην ξεχωρίσω το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη!
  Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και το κέρασμα....
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλό φθινόπωρο ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. μας αρωμάτισες με το σταφύλι σου καλό φθινόπωρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή