Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Πότε ήρθαν πότε φεύγουν ούτε που το καταλάβαμε....

Καλησπέρα φίλες μου,

χαθήκαμε τον τελευταίο καιρό αλλά πάντα επισκεπτόμουν τα σπιτάκια σας και μάθαινα τα νέα σας.Τελευταία αποκριά αύριο και ένα ακόμα καρναβάλι θα βάλει τίτλους τέλους και θα ανοίξει την πόρτα στην Μεγάλη Σαρακοστή και έπειτα στο Πάσχα.Λίγο πρίν φύγουν οι Απόκριες ας δούμε αυτό..

"Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Ετυμολογία, χρονική διαίρεση

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)

Το έθιμο

Απόκριες στην Ελλάδα

Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Σατούρνους από τον Ήλιο τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.
Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Πλάκα των Αθηνών, και η Θήβα με τον περίφημο «βλάχικο γάμο» της. Στη Θήβα γίνεται και σήμερα ο «βλάχικος γάμος» που αρχίζει από την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Στην Πάτρα γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας με διάρκεια δύο μηνών και τη τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων με επικεφαλής το ομοίωμα του θεού της αποκριάς του «Καρνάβαλου» και ακολουθία διάφορων άλλων έξυπνων μασκαρεμάτων, με τη συμμετοχή 40.000 καρναβαλιστών, και πλήθους επισκεπτών ενώ το κέφι δίνει και παίρνει. Στην Κοζάνη γίνεται το έθιμο του φανού, κατά το οποίο φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Ένα από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά καρναβάλια στον ελλαδικό χώρο είναι και οι "Μπούλες" στη Νάουσα Ημαθίας. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχει σχέση με τελετές φυλετικής μύησης όπως η τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί σε άνδρα. Σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στη μακραίωνη ιστορία του το έθιμο μεταπλάθει και παράλληλα ενσωματώνει στα επί μέρους στοιχεία του, την τοπική παράδοση, τους μύθους, τους θρύλους, τα τραγούδια και τους ηρωικούς αγώνες της Νάουσας.
Στην Πλάκα, καθώς και σ' όλα γενικά μέρη, γυρνούν στους δρόμους οι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίνουν στα κέντρα, πίνουν, χορεύουν, πειράζονται και γλεντούν. Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι του Μοσχάτου καταλαμβάνει τη πρώτη θέση μεταξύ των δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Διεθνώς

Μόνο οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν τις απόκριες, ενώ στην προτεσταντική βόρεια Ευρώπη δεν υπάρχουν. Στην Κολωνία και άλλες πόλεις του Ρήνου και στην Γερμανία, το Καρναβάλι είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της κριτικής εναντίον της πολιτικής. Σύλλογοι και οργανώσεις προετοιμάζονται όλο το χρόνο για αυτές τις ημέρες. Επίσης σημαντικό Καρναβάλι παρουσιάζουν η Βενετία και η Νίκαια στη Γαλλία. To Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και πολυπληθέστερο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα."

(πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82)

Πέρα όμως από τις πληροφορίες για τις Αποκριες έχω να σας δείξω και τί έκανα τόσο καιρό αλλά και τί έχω αρχίσει.Γιατί καλές μου νομίζατε ότι καθόμουν όλο αυτό το διάστημα;Οχι καλέ έτρεχα σαν τον Βέγγο και από θέμα δουλειάς αλλά και από θέμα κατασκευών.

Πρώτα πρώτα φτιάξαμε τους χαρταετούς μας για να στολίσουν το δωμάτιο των παιδιών.


Επειτα δύο θήκες για τα ηλεκτρονικά των παιδιών.Οι κατασκευές είναι με τσόχα και επειδή ο ένας ζηλεύει από τον άλλο κάναμε το ίδιο σχέδιο στις θηκούλες τους.

Φτιάξαμε εύκολα κουλουράκια με τρία μόνο υλικά.Είναι ότι πρέπει για αυτούς που δεν τους αρέσουν τα πολύ γλυκά κουλουράκια.Θα χρειαστείτε ένα ζαχαρούχο γάλα,400γρ.βούτυρο λιωμένο και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.Ανακατεύεται τα υλικά όλα μαζί  και κάνετε διάφορα σχεδιάκια.Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και είναι έτοιμα.Εγώ τα έχω στολίσει με ζάχαρη.Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βάσια για την συνταγή.

Επίσης να σας κεράσω λίγο από το λικεράκι πορτοκάλι που έφτιαξα πλένοντας πολύ καλά πορτοκάλια από το κήπο της πεθεράς μου και αφού τα τρύπησα σε αρκετά σημεία κάρφωσα γαρυφαλλοκάρφι και τα έβαλα σε μπολ μαζί με βότκα για 20 μέρες.Επειτα έφτιαξα σιροπάκι με ζάχαρη και νερό και το ένωσα με την βότκα.Σούρωσα και έβαλα σε αποστειρομένο μπουκάλι.

Τέλος έχω ήδη ξεκινήσει ένα σεμέν με χρυσάνθεμα σε σταυροβελονιά αλλά και για την βάφτιση της μικρούλας μας βαφτιστήρας ένα μαξιλαράκι για τα μαρτυρικά το οποίο κοντεύει να τελειώσει και φυσικά θα σας κρατήσω ενήμερες.

Σας εύχομαι να καρναβαλίσετε αύριο και να περάσετε υπέροχα,να ξεδώσετε και να περάσετε πραγματικά υπέροχα με τις οικογένειες σας.Ελπίζω ο καιρός να μας επιτρέψει να ανεβάσουμε χαρταετό και να στείλουμε ευχές σε όλο τον κόσμο.Καλή Αποκριά και με το καλό η Σαρακοστή!!

6 σχόλια:

 1. Σου στέλνω την αγάπη μου και τις ευχές μου για καλή διασκέδαση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολλή προκοπή και όλα όμορφα! Καλά να περάσετε...Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή Αποκριά και Καλή Σαρακοστή Νάσια μου.
  Τα έργα σου όπως και οι πληροφορίες σου πολύτιμα!
  Νάσαι καλα΄Καλό ξημέρωμα.
  Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα Νάσια μου!!!Καλές απόκριες να έχεις και καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!!!
  Είναι πολύ όμορφα αυτά που έφτιαξες!!!Μπράβο!!
  Φιλάκια πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 5. Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή να έχεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλή Σαρακοστή Νάσια μου!!!!να σαι καλά!!!!φιλιά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή