Καλοσώρισες Ανοιξη....με ένα βραβείο




Καλημέρα φίλες μου,
επιτέλους ήρθε η Ανοιξη, υπέροχος καιρός ο σημερινός.Ηλιος επιτέλους ήλιος αντέ γιατί δεν υποφερόταν άλλο η μουντάδα και η υγρασία.Ευκαιρία να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του Πάσχα.
Ηδη αύριο είναι η τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής.Η Κυριακή της Σταυροπροσκηνήσεως.Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.
Είμαστε στην μέση της Σαρακοστής μιας περιόδου που βοηθάει στην φυσική αλλά κυρίως στην πνευματική προσπάθεια που κάνουμε για να έρθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.Για να υπάρξει ενθάρρυνση και στήριγμα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή η εκκλησία μας δίνει το ένα και βασικότερο στήριγμα μας, τον Σταυρό.Χωρίς Αυτόν είναι σαν να πηγαίνουμε χωρίς όπλο στον πόλεμο.Κατά την διάρκεια της Σαρακοστής συμμετέχουμε στην σταύρωση του Κυρίου Μας, συσταυρωνόμαστε για να Αναστηθούμε και εμείς μαζί του το Μεγάλο Σάββατο.Ετσι έρχεται ο Σταυρός την Κυριακή της Σταυροπροσκηνήσεως για να μας υποστηρίξει.Να μας θυμήσει τα Αγια Πάθη του Κυρίου μας και να μας παρηγορήσει.Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε ένα δύσκολο και μακρινό δρόμο που, κατάκοποι, κάθονται για λίγο να αναπαυθούν. Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πίκρα που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στη πορεία μας στην ανάστασή Του. Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλο Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύθηκε στον Παράδεισο, γι' αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσο της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ την ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή, να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μας στο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε .
Ετσι λοιπόν όλοι αύριο να προσκηνήσουμε το στήριγμα για να πάρουμε δύναμη,υπομονή και κουράγιο.Αυριο μετά την λειτουργία οι εκκλησίες θα μοιράσουν ματσάκια με δεντρολίβανο.Ένα φυτό που έχει θεραπευτικές ιδιότητες όπως θεραπευτικές ιδιότητες έχει και το σημείο του Σταυρού.Ετσι όπως θα πάρουμε την ευλογία του Σταυρού και θα τον έχουμε σαν στήριγμα για το υπόλοιπο της Σαρακοστής έτσι θα έχουμε και το δεντρολίβανο το οποίο με το σχήμα του να μοιάζει με την φλόγα και να βλέπει πάντα τον ουρανό, να βλέπει τον Ουράνιο Πατέρα μας, να βλέπει την Ανάταση και την Ανάσταση θα μας θυμίζει τον σκοπό και στόχο μας την Ανάσταση και την απελευθέρωσης μας από τις αμαρτίες μας.


Δεντρολίβανο ένα ακόμα σημάδι της Ανοιξης σαν και τις μαργαρίτες που μου χάρισε η φίλη μου purpleleath  από το kosmimatoneiro.blogspot.com.

Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη και σου εύχομαι η ζωή σου να είναι τόσο όμορφη και χαρούμενη όσο αυτές οι μαργαρίτες.
Ευχαριστώ επίσης και το site της Μονής Πετράκης για τις πληροφορίες για την Κυριακή της Σταυροπροσκηνήσεως..

Σχόλια

  1. Χρυσόσκονή μου, είσαι πολύ γλυκιά! Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω από καρδιάς! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκέφτομαι πόσοι θα κάνουν φέτος μόνο Σαρακοστή, ΧΩΡΙΣ Πάσχα και με πιάνει μια οργή.......
    Ας είναι.... Να είσαι καλά, Χρυσόσκονη και συγχαρητήρια για το χαρούμενο βραβειάκι σου!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Φιλία αλλά στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε αυτό.Αν έρθουμε πιο κοντά σαν ανθρωποι και προσπαθήσουμε να αλληλοβοηθηθούμε χωρις να σκεφτόμαστε πως να ρίξουμε τον αλλο τότε όλα μπορούν να αλλάξουν.Μην χάνεις την ελπίδα σου για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....