Λασέ συνέχεια....

Καλησπέρα φίλες μου,

Σεπτέμβρης είπαμε και είναι μήνας ανακατατάξεων και ανασυγκροτήσεως.Ετσι λοιπόν και εμείς μετά από το τελειώμα των βαψιμάτων και την έναρξη του σχολικού έτους επανήλθαμε στους σύνηθεις ρυθμούς μας.Μπορεί να μην προλάβαινα να αφήσω μηνύματα στα σπιτάκια σας αλλά πάντα έκανα μια βολτούδα να θαυμάσω τα καλούδια σας.

Και μιας και αρχισαν τα μαθήματα ας ολοκληρώσουμε και εμείς το λασέ μας.Όπως σας έχω ήδη δείξει εδώ και εδώ αλλά και θα έχετε δεί και στο σπιτάκι της Αννίτας που κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες το κορδόνι,πως μπορείτε να φτιάξετε το κορδόνι που χρειαζόμαστε για το λασέ μας.

Λοιπόν αφού φτιάξετε αρκετά μέτρα κορδόνι και όταν λέω αρκετά εννοώ αρκετά δηλαδή πάνω από 50 μέτρα θα πρέπει να διαλέξετε σχέδιο(έγω έχω κάποια και όποια φίλη θέλει μπορώ να της τα στείλω).Όταν καταλήξουμε σε σχέδιο το αποτυπώνουμε με δύο τρόπους:

Α τρόπος:Είναι ο πιο απλός τρόπος.Παίρνουμε το σχέδιο και με ένα ριζόχαρτο το ξεπατικώνουμε πάνω στο ριζόχαρτο.Αφού αντιγράψουμε πλήρως το σχέδιο γυρνάμε τούμπα το ριζόχαρτο έτσι ώστε να βλέπουμε την μεριά κάτω από το χαρτί (έτσι δεν ξεβάφει το χρώμα πάνω στο κορδόνι μας) και το ακουμπάμε πάνω σε αρκετές κόλλες ριζόχαρτο ή άλλο μαλακό χαρτί πχ εφημερίδες και κάνουμε ένα περιφερειακό τρύπωμα.Το σχέδιο μας είναι έτοιμο για να ξεκινήσουμε.

Β τρόπος:Πιθανόν λίγο πιο δύσκολο από πλευρά υλικών.Μπορούμε με σιδερότυπο μολύβι να περάσουμε το σχέδιο και μετά να το σιδερώσουμε πάνω σε φορτέτζα ή μαλακό πανί.Το σχέδιο είναι έτοιμο για επεξεργασία.
Αφού έχουμε τελειώσει με το σχέδιο ξεκινάμε να τρυπώνουμε το κορδόνι πάνω στο σχέδιο.Αφού όλοκληρώσουμε το τρύπωμα, το οποίο καλό είναι να γίνει με διαφορετικό χρώμα κλωστή από την πλέξη του κορδονιού,θα βλέπουμε πως θα είναι η τελική μορφή του σχεδίου μας από την ανάποδη.Κεντάμε δηλαδή στην ανάποδη μεριά του κεντήματος.


σχεδιο σε ριζοχαρτο




Το επόμενο στάδιο είναι το κέντημα δηλαδή αφού τρυπώσαμε το κορδόνι θα πρέπει να το ενώσουμε γιατί αν βγάλουμε τώρα το χαρτί ή την φορτέτζα είναι σίγουρο ότι μόνο το σχέδιο που τρυπώσαμε δεν θα πάρουμε.Όπότε ξεκινάμε να ενώνουμε με βελονιά φεστόνι(στυλακια) το κορδόνι μας.Για μένα αυτό είναι και το πιο βαρετό στάδιο αλλά απαραίτητο.Αναλόγως το σχέδιο μας εμπλουτίζουμε και με άλλες βελονιές.












Και φτάνουμε στο τελικό στάδιο.Εχουμε ενώσει όλο το κορδόνι με φεστόνι(στυλάκια) και με ότι άλλη βελονιά απαιτούσε το σχέδιο μας.Σιδερώνουμε το κορδόνι μας πάνω στο χαρτί ή την φορτέτζα και αρχίζουμε να ξηλώνουμε το τρύπωμα που είχαμε πρωτοκάνει,για αυτό σας ανέφερε προηγουμένως ότι καλό είναι το τρύπωμα να γίνετε με διαφορετική κλωστή σε χρώμα από το κορδόνι για να βλέπουμε που ξηλώνουμε.Το λασέ μας είναι έτοιμο μπορούμε να το στρώσουμε κατευθείαν ή να το ενώσουμε με ύφασμα και να γίνει σαν δαντέλα,όπως και να το χρησιμοποιήσουμε πλέον είναι θαυμάσιο.

Το λασέ είναι για μένα το εργόχειρο της υπομονής, δεν θέλει βιάση,θέλει υπομονή και επιμονή.Εγώ δεν έχω πολύ χρόνο στην διάθεσή μου για αυτό και αργώ να το τελειώσω κάποια άλλη φίλη όμως που έχει περισσότερο χρόνο μπορεί να το τελειώσει μέσα σε ένα μήνα.Μην το βιαστείτε και μην τα παρατήσετε αν δεν σας βγεί με την πρώτη, είπαμε θέλει υπομονή και επιμονή.

Καλή σας επιτυχία και εδώ είμαι να σας βοηθήσω όσο μπορώ.

Σχόλια

  1. Πολύ όμορφο μου αρέσουν όλα τα χειροποίητα εργόχειρα με αυτό δεν έχω ασχοληθεί πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το προσπαθήσεις και είμαι σίγουρη ότι θα το καταφέρεις.

      Υπομονή χρειάζεται!!

      Διαγραφή
  2. Ωραιότατη παρουσίαση!!! Θέλει πραγματικά πολύ υπομονή και επιμονή! Ένα πετσετάκι έχω κάνει (δεν το'χω τελειώσει ακόμα ύστερα από πολλάααααα χρόνια...) και με περιμένει το τραπεζοκαρέ του όταν γυρίσω Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε λοιπόν έλα να τελειώσεις όλο το σετάκι.Προσπάθησα να το μεταφέρω όσο γίνεται καλύτερα για να το προσπαθήσει ακόμα περισσότερος κόσμος γιατί είναι πραγματικά κάτι που αξίζει.

      Διαγραφή
  3. Γεια σου κούκλα! Κάτι δεν κατάλαβα. Θα το κεντήσουμε από την ανάποδη λες . Και τα στυλάκια κι όλα αυτά θα τα βλέπουμε δηλαδή από την ανάποδη στο κέντημά μας όταν ενώσουμε με κάποιο κέντημα το λασέ? Δεν καταλαβαίνω αυτό το κεντάμε από την ανάποδη. Λίγη βοήθεια? Και για να δεις τι καλό κορίτσι είμαι και επειδή η υπόσχεση είναι υπόσχεση, σου δίνω ένα σύνδεσμο που θα σε βοηθήσει να δεις πώς γίνεται ένα βραχιολάκι μακραμέ με κλωστές κεντήματος εξάκλωνο όπως είναι. Αν δεν καταλαβαίνεις από εδώ θα κάνω μια ανάρτηση για σένα με δικές μου εξηγήσεις και ο Θεός βοηθός!!! Θα ξεκινήσω ένα λασέ αλλά θα ήθελα διευκρινήσεις γιατί αυτό που για σένα φαίνεται εύκολο για μένα είναι βουνό ωστόσο θα επιχειρήσω το πρώτο μου και δεν κάνω πίσω. Πολλά φιλιά και καλή συνέχεια.
    nifty thrifty things είναι ο σύνδεσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου και σένα γλυκιά μου.Όσο κεντάς το λασέ το κεντάς από την ανάποδη.Μόλις ολοκληρώσεις το λασέ όπως ανέφερα το σιδερώνεις πάνω στο σχέδιο και το ξετρυπώνεις μετά το γυρνάς κανονικά και είναι έτοιμο.Αν δεν έχει προσθήκη υφάσματος το χρησιμοποιείς κανονικά άν όμως έχει προσθήκη υφάσματος κάνεις την προσθήκη κοιτώντας την καλή.Δηλαδή ουσιαστικά κάνεις την ένωση όπως θα την έκανες σε μια δαντέλα και μετά κεντάς το ύφασμα.Δεν ξέρω αν σου έδωσα να το καταλάβεις.Να έχεις πάντα στο νού σου ότι όσο ενώνεις με στυλάκια το λασέ το κεντάς από την ανάποδη και αν ειναι να το ενώσεις με υφασμα το χειρίζεσαι όπως μια απλή δαντέλα.
      Σε ευχαριστώ για τον σύνδεσμο θα το προσπαθήσω μόλις έχω κενό και θα σας αναρτήσω τις προσπάθειές μου.

      Διαγραφή
    2. Εννοείτε ότι θα ειμαι εδω να σε βοηθησω οσο μπορω.

      Διαγραφή
  4. Χαράς στην υπομονή σου! Μπράβο για την υπομονή αλλά και το ταλέντο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Νάσια!
    Δεν τα παράτησα, όπως φαίνεται, αλλά ενημερώνομαι συνεχώς και θα φανεί στο μέλλον. Λοιπόν το κορδόνι που λέμε εμείς λασέ στην ουσία είναι η παραλλαγή από το πρώτο μου κορδόνι και στη διεθνή ορολογία λέγεται διπλό κορδόνι! Τώρα για τη μεταφορά του σχεδίου μπορεί να γίνει και σε λευκό πανί που το κολλάς σε διαφανές αυτοκόλλητο (ρολό) για να έχεις καλύτερη επιφάνεια να τρυπώσεις το κορδόνι. Όσο για τις συνδετικές βελονιές... υπάρχουν άπειρες όπως και ειδικές τεχνικές π.χ. για σταφύλι με bullion stitch.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Αννίτα μου, ήμουν σίγουρη ότι θα συνέχιζες την προσπάθειά σου και χαίρομαι που το ψάχνεις και διεθνώς εγώ είχα την εντύπωση ότι ήταν κάτι που το κάναμε μόνο στην Ελλάδα.Τώρα αυτό που λες για το αυτοκόλλητο το έχω ακούσει από άλλες κοπέλες που το έχουν κάνει εγώ δεν το έχω προσπαθήσει γιατί πιστεύω ότι θα χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση στο τρύπωμα.Αν σε βολεύει όμως το αυτοκόλλητο μπορείς να το κάνεις έτσι.Τώρα για τις βελονιές εγώ έδειξα τις βασικές και ανάλογα με το σχέδιο κάνεις και τις αντίστοιχες βελονιές.Στο σχέδιο που σου έχω στείλει έχει και άλλες βελονιές και όχι μόνο το φεστόνι(στυλάκι)είναι ανάλογα το σχέδιο.Σου εύχομαι πάντως καλή επιτυχία και περιμένω να δω την προσπάθεια σου.

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια!! Δύσκολη τεχνική,μπράβο στην υπομονή σου.Το αποτέλεσμα βέβαια είναι απίθανο.Καλή επιτυχία και σε όσα κορίτσια το δοκιμάσουν.Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το κάνεις να φαίνεται εύκολο και θέλω να το προσπαθήσω,αν και δεν έχω ιδέα. Ασχολούμαι μόνο με σταυροβελονιά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα κάνω τις εσωτερικές βελονιές, με τι βελόνα, κλωστή κλπ Υπαρχει καποιο βιντεακι που να εξηγει τη διαδικασια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια! Έχω μια απορία : Πως μπορώ να ενώσω χρυσό κορδόνι (σοτάς) ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....