Οι ομορφίες της Ελλάδας μας...


Καλησπέρα καλές μου,

σήμερα είναι η τελευταία μέρα της άδειας μου για φέτος το καλοκαίρι.Πέρασαν 10 υπέροχες μέρες,οι οποίες εκτός του οτι ήταν ευκαιρία τόσο για μένα όσο και για τον άνδρα μου να επισκεφτούμε τα πατρογονικά μας ήταν και ευκαιρία να προσπαθήσουμε να δούμε μέρη της πατρίδας μας που δεν τα είχαμε επισκεφτεί μέχρι τώρα.Μα θα μου πείτε είναι δυνατόν να μην έχεις επισκεφτεί μέχρι τώρα όλη την Ελλάδα και όμως είναι.Φέτος σειρά για να επισκεφτούμε είχε το Γύθειο.Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήταν ένα χωριό που δεν είχε να σου δώσει τίποτα και όμως το Γύθειο με εξέπληξε.Αλλά ας σας το παρουσιάσω μέσα από τα δικά μου μάτια.


Γύθειο-θέα από το νησί Κρανάη 



Το Γύθειο είναι η πρωτεύουσα της Μάνης και έρχεται δεύτερη σε σειρά πόλη της Λακωνίας μετά την Σπάρτη.Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και έχει κρατήσει ακόμα και σήμερα την ομορφιά που έχουν τα νεοκλασικά κτήρια.

Νήσος Κρανάη



Πύργος Τζαννετάκη

Φάρος στην νήσο Κρανάη

Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Στο Γύθειο,εκτός από την πόλη υπάρχει και νησί Κρανάη που σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου διανυκτέρευσαν ο Πάρης και η ωραία Ελένη όταν κλέφτηκαν.Επίσης στο νησί της Κρανάης υπάρχει και ο Πύργος του Τζαννετάκη όπου σήμερα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο της περιοχής.Τόσο τα απογεύματα όσο και τα βραδάκια ήταν υπέροχα καθώς κάναμε την βόλτα μας στην μαρμάρινη παραλία της, ήταν σαν να περπατούσαμε σε κάποιο κοσμοπολίτο νησί.

Εμείς μέναμε στο Μαυροβούνι που ήταν πολύ κοντά στο Γύθειο και είχε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος για να μην πώ της Μεσογείου.Η θάλασσα πεντακάθαρη και η παραλία ήταν ότι έπρεπε για να παίζουν τα παιδιά.




Παραλία Μαυροβουνίου






Οι παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε κοντά στο Γύθειο είναι το Βαθύ,το Σκουτάρι,ο Κότρωνας,ο Γερολιμένας λίγο πιο μακρυά από το Γύθειο,το Μαρμάρι κ.α.



Παραλία Σπηλαίου Δυρού







Η μανιάτισσα μάνα μας καλοσωρίζει στο Σπηλαιο του Δυρού
Χωριό Βαθεία-Εκπληκτική θέα και ομορφιά

Καταπληκτικά είναι και στο Σπήλαιο του Δυρού όπου σε ξεναγούν στις ομορφιές που έχει ο Τόπος μας τόσο με βάρκα αλλά και μετά ποδαράτα.

Μετά από το Γύθειο πήγαμε στην Αρχαία Ολυμπία,όπου θαυμάσαμε τις ομορφιές που μας έχουν κληροδοτήσει οι Αρχαίοι πρόγονοί μας.Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσαλεφάντινο άγαλμα του Διός,έργο του Φειδία , το οποιό ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται πίσω στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.Τα πιο σημαντικά κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας είναι ο ναός του Διός, το Φιλιππειο,η είσοδος στο στάδιο και το γυμνάσιο.

Είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας


Το Γυμνάσιο

Χώρος Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας


Το Φιλιππειο

Ανατολικό αέτωμα του ναού Διός-Η πάλη του Οινόμαου και του Πέλοπος


Ερμής του Πραξιτέλους-Το άγαλμα χρονολογείται από το 343 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου.

Είναι το μόνο αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη που έχει διασωθεί. Βρέθηκε στην Ολυμπία, απείραχτο στο βάθρο του, αρκετά μέτρα κάτω από την γη  και έχει ύψος 2.10 μ.  Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης. Αργότερα είχε τοποθετηθεί στον ναό της Ήρας, όπου και ευρέθηκε το 1877.

Το έργο, "το διαμάντι της Ολυμπίας", παριστάνει τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του.
Η ιστορία έχει ως εξής: η Σεμέλη, μητέρα του Διόνυσου, πέθανε από τον τρόμο της, όταν ο Δίας της παρουσιάστηκε με τους κεραυνούς και όλη του την λάμψη, μπροστά της. Ήταν όμως έγκυος και ο Δίας παίρνοντας το βρέφος, το έστειλε στις νύμφες της Κρήτης, με τον Ερμή. Όταν το μωρό άρχισε να κλαίει, ο Ερμής για να το καθησυχάσει, του έδειξε κάποιο γυαλιστερό αντικείμενο. 

Αυτήν την σκηνή απεικονίζει το έργο, το οποίο παρουσιάζει τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου. Στα χείλια του, τα οποία αφήνουν μία ελαφρά σκιά, διακρίνεται η αρχή ενός χαμόγελου. Η λεπτότητα του στόματος έρχεται σε αντίθεση με την δυνατή του μύτη. Τα μαλλιά του Ερμή είναι άτακτα και κάνουν να φαίνεται το δέρμα του πιο απαλό και πιο λείο. Η απαράμιλλη τέχνη του Πραξιτέλη, στο να αφαιρεί την σκληράδα από το μάρμαρο, κάνοντας το, το ίδιο με την όψη της σάρκας, οφείλεται στην μεγάλη δεξιοτεχνία του, στην χρήση φωτός και σκιάς. Ο Πραξιτέλης για να δώσει ζωντάνια στο άγαλμα, σκοπίμως δεν κρατάει τις αναλογίες. Εάν κανείς το παρατηρήσει από τ' αριστερά, φαίνεται λυπημένο, από τα δεξιά φαίνεται γελαστό, όταν δε το κοιτάξεις από μπροστά, ήρεμο. 

Πίνακας με το Χρυσαλεφάντινο άγαλμα του Διός που έχει καταστραφεί







Δυτική μετώπη του ναού του Διός-Κενταύρων και Λαπιθών.


 

Και μιας και είμασταν στην Ολυμπία επισκεφτήκαμε και την Παναγία την Κρεμαστή,η οποία πήρε το όνομά της από το εξής περιστατικό:Πριν από 800 χρόνια περίπου οι ντόπιοι έβλεπαν κάθε βράδυ ένα υπέροχο λευκό φώς να φέγγει από μια τρύπα στο βουνό.Για να δούν τί ήταν κρέμασαν έναν κάτοικο, ο οποίος είδε μία εικόνα της Παναγίας να αιωρείται.Εκτοτε υπάρχει γυναικείο μοναστήρι.
Θέα από την Παναγία την Κρεμαστή

Παναγία Κρεμαστή

Τελικά η Πατρίδα μας έχει τις πολλές και κρυφές ομορφιές που στο χέρι μας είναι να τις αναζητήσουμε και να τις απολαύσουμε.Και για να σας γλυκάνω και λίγο σας κερνάω λίγο από το γλυκάκι της εποχής.Γλυκιά Κολοκυθόπιτα ή κογκουλούαρι που το λέμε στην Σαλαμίνα.Την συνταγή σας την έχω δώσει σε προηγούμενη ανάρτηση.





Σας χαιρετώ με μία φωτογραφία από την δύση του ηλίου στην παραλία της Καλογριάς,μιας από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας και ας πειράζω τον άντρα μου ότι δεν είναι.


Καλό απόγευμα και καλά να περνάτε όπου και αν είστε και μην ξεχνάτε η Πατρίδα μας είναι η πιο ωραία από όλες τις άλλες,γιατί η Ελλάδα μας τα έχει όλα και ομορφιά και ηλιο και μυστήριο και θάλασσα και όλα.

Φιλια


Σχόλια

  1. Τι ωραία βόλτα μας έκανες Νάσια!! Είναι υπέροχο το Γύθειο!!Και στο σπήλαιο του Δυρού έχω παει πιο παλιά!!
    Καλή συνέχεια στις διακοπές σου!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πόσα όμορφα μέρη αποτελείται ο τόπος μας.!
    Όνειρό μου είναι να κάνω όσο περισσότερα ταξίδια μπορώ..
    Δύσκολο..με βάση τα οικονομικά..αλλά το όνειρο..είναι όνειρο.!
    Πανέμορφο post.! Σε ευχαριστούμε.!
    Φιλιά πολλά.!

    Alexandra by http://beautydiarybyalexandra.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κοριτσάκι μου που ναα το ξέρω ότι ήρθες στα μέρη μας...Είμαι από τον Πύργο,αν ξαναέρθεις πίνουμε καφεδάκι!!!
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομορφη και εκπαιδευτική η βόλτα σου, Νάσια!
    Σ'ευχαριστούμε! Να'σαι καλα΄! Καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γεια σου αθανασία . πράγματι ήταν πάρα πολύ ωραία. από την περιγραφή σου ένιωσα σαν να ήμουνα εγώ στις διακοπές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ.. το χωριό μου το Γύθειο.. πόσες αναμνήσεις.. πόσα καρδιοχτύπια...
    Ευχαριστώ που μου τα έφερες στο μυαλό μου!

    Και του χρονου, αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα γλυκιά μου Νάσια..μας έκανες μαγευτικό ταξιδιωτικό οδοιπορικό στο Γύθειο που είναι απο τις αγαπημένες μου πόλεις..οι φωτό συναρπαστικές με αισθήσεις και μεγαλείο της πανέμορφης πατρίδας μας!!Εύγε κοριτσάκι!!σπουδαία ανάρτηση..πολλά πολλά φιλάκια χρυσοσκονίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες τις διακοπές σου και γέμισες μπαταρίες!!!
    Τα έχω επισκεφθεί κι' εγώ αυτά τα μέρη κι' ενθουσιάστηκα.
    Έχει απίστευτες ομορφιές η πατρίδα μας....
    Καλό μήνα και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....