Αγία και Μεγάλη Δευτέρα,Ο Χριστός στην μαχαίρα

Φίλες μου,

Αγία και Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και όλες μας ή ολοκληρώνουμε τις ετοιμασίες για το Πάσχα ή τώρα ξεκινάμε για να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε το Χριστός Ανέστη.
Ετσι και εγώ είμαι σχεδόν έτοιμη γιατί μου έχουν μείνει μόνο τα κουλουράκια(γιατί η πρώτη δόση εξαφανίστηκε), τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά να γίνουν κατά τα άλλα είμαι κομπλέ.Μέσα σε όλες τις ετοιμασίες δεν κατάφερα τελικά να τελειώσω το κέντημα μου οπότε με το καλό μετά το Πάσχα θα το ξαναπιάσω στα χεράκια μου και η κουβερτούλα σιγά σιγά οδεύει προς το τελείωμα και αυτή όμως μετά το Πάσχα.Μπορεί όμως να μην ολοκλήρωσα τα εργόχειρα μου τελείωσα όμως τις λαμπάδες των παιδιών γιατί με τις επιλογές που έκαναν τα μικρά θα πήγαιναν στην εκκλησία με σκέτες λαμπάδες.Πού ο καιρός που σαν παιδιά είχαμε υπέροχα στολισμένες λαμπάδες με τα πουλάκια τους, τα ανθάκια τους και άλλα στολιδάκια.Τώρα η εμπορευματοποιήση των πάντων έχει κάνει τις λαμπάδες σκέτες με ένα αυτοκόλλητο και μαζί το παιχνίδι τέλοσπάντων ας είναι καλά οι νονοί που τους φέρανε τις λαμπάδες τους και τα δωράκια τους για αυτό και εμείς για να τους ευχαριστήσουμε εκτός από ένα διακοσμητικό πασχαλιάτικο που πήραμε φτιάξαμε και ένα καλάθι με κουλουράκια και σοκολατάκια σε σχέδια πασχαλιάτικα.Φτιάξαμε και λίγα τσόχινα πουλάκια ένα για τον καθένα για την ακρίβεια για να στολίσουν τα δωμάτιο τους τα μικρά.Αλλά θα τα δείτε αμέσως μετά....



Τα τσόχινα στολιδάκια για το δωμάτιο των παιδιών

Η λαμπάδα του μεγάλου μου με πήλινες μπαλίτσες του μπάσκετ,του τέννις και αυτήν την ιδέα την πήρα από την Εφη (http://artdecoefi.blogspot.gr/)

Η λαμπάδα του μεσαίου με πήλινα μολυβάκια,την ιδέα την πήρα από τις περσινές λαμπάδες της Έφης (http://artdecoefi.blogspot.gr/)

Η λαμπάδα μου με πήλινη πεταλουδίτσα και δαντέλα 



Η λαμπάδα του μικρούλη μου με πήλινο αερόστατο.Το κερί είναι από την λαμπάδα-παιχνίδι που του έφερε η νονά του.

Τα καλαθάκια των νονών και τις βαφτιστήρας

Τα σταυρουλάκια των παιδιών που είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου

Εκτός όμως από τα αριστουργήματά μου θα διαβάσουμε και λίγα λόγια για την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα.

"«Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα»  Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες κι αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί ο Αγ. Ιω. ο Χρυσόστομος, μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα συνέβησαν στη διάρκειά της. Κέντρο αυτών των γεγονότων είναι βεβαίως τα άγια και άχραντα Πάθη, η θεόσωμη Ταφή και η ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου.
Κατανυκτικές Ακολουθίες : Η υμνολογία και τα αγιογραφικά αναγνώσματα της Μ. Εβδομάδας είναι ιδιαιτέρως κατανυκτικά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να ζήσουμε κυριολεκτικά τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου. Λέει χαρακτηριστικά ένας ύμνος: ΄΄Συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν… ίνα και συζήσωμεν αυτώ…΄΄
Σάββατο του Λαζάρου : Κάποτε ο Λάζαρος, ο οποίος έμενε στη Βηθανία, αρρώστησε βαριά και οι αδερφές του – η Μάρθα και η Μαρία – έστειλαν μήνυμα στον Ιησού να έρθει να τον βοηθήσει. Εκείνος βέβαια γνώριζε από πριν ότι ο φίλος του πέθανε, έφτασε όμως με τους μαθητές του στο σπίτι του φίλου του τέσσερις μέρες αργότερα. Μόλις είδε όλον τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να κλαίει για τον άδικο και πρόωρο θάνατο του Λαζάρου συγκινήθηκε παρά πολύ. Ξεκίνησαν δε όλοι μαζί και πήγαν στον τάφο. Εκεί διέταξε να ανοίξουν την είσοδο του τάφου και με δυνατή φωνή – αφού είχε προσευχηθεί στο θεό Πατέρα – είπε: «Λάζαρε, έβγα έξω». Ο πεθαμένος βγήκε τυλιγμένος με τα σάβανα και ο Ιησούς Ζήτησε να τον λύσουν. Μετά το θαύμα αυτό πολλοί Ιουδαίοι πίστεψαν, ενώ άλλοι έτρεξαν στους Φαρισαίους για να τους περιγράψουν το τι έγινε. Η ανάσταση του Λαζάρου είναι το τελευταίο θαύμα του Κυρίου κατά τη διάρκεια της παρουσίας Του στη γη.
Κυριακή των Βαΐων : Γιορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, κατά την οποία ο λαός έκπληκτος από το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου που είχε προηγηθεί υποδέχτηκε τον Χριστό κρατώντας κλαδιά φοινίκων και βάγια. Σε ανάμνηση εκείνης της υποδοχής κρατάμε κι εμείς αυτή τη μέρα κλαδιά από δάφνη και φοίνικα υποδεχόμενοι τον Κύριο όχι σαν ένα θριαμβευτή, κοσμικό βασιλιά, όπως τον φαντάζονταν οι Ιουδαίοι, αλλά σαν αιώνιο, πνευματικό βασιλιά. Η είσοδος, όμως, του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα ήταν και η αρχή της πορείας Του προς το Πάθος. Ήδη οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι είχαν αποφασίσει τη θανάτωσή Του και ο Ιούδας την προδοσία.
Ο Νυμφίος : Γι’ αυτό και η Κυριακή των Βαΐων είναι ταυτόχρονα και η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό είναι εμφανέστερο στον Εσπερινό όπου η Εκκλησία στολίζεται πένθιμα, οι ιερείς φορούν σκουρόχρωμα άμφια σε ένδειξη πένθους. Μπροστά στην Ωραία Πύλη τοποθετείται η εικόνα του Νυμφίου στην οποία ο Χριστός φέρει ακάνθινο στεφάνι.
Μεγάλη Δευτέρα : Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγ. Ιωσήφ του παγκάλου, (πολύ καλού) γιου του πατριάρχη Ιακώβ. Τα αδέλφια του Ιωσήφ τον φθονούσαν, γι’ αυτό τον έριξαν μέσα σ’ ένα λάκκο και κατόπιν τον πούλησαν σε Αιγυπτίους εμπόρους. Υπέφερε πολλά, όμως στο τέλος δοξάστηκε κι έγινε άρχοντας της Αιγύπτου. Ο Ιωσήφ θεωρείται τύπος του Χριστού για τα παθήματα, την αρετή του, την πραότητα και την ανεξικακία του. Και ο Κύριος φθονήθηκε από τους αρχιερείς, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους και αφού υπέφερε πολλά για τη σωτηρία μας δοξάστηκε με την Ανάστασή Του. Επίσης τη Μ. Δευτέρα τελείται ανάμνηση της ξηρανθείσας συκής. Σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση το θαύμα αυτό έγινε την επομένη της εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός βλέποντας στο δρόμο μια συκιά, πήγε κοντά της, μα δε βρήκε παρά μόνο φύλλα` και της λέει: «Ποτέ πια μην ξαναβγάλεις καρπό!» Κι αμέσως ξεράθηκε η συκιά. Εκείνη η άκαρπη συκιά συμβόλιζε τη συναγωγή των Ιουδαίων που δεν είχε να παρουσιάσει πνευματικούς καρπούς και γι’ αυτό καταδικάστηκε από τον Κύριο. Συμβόλιζε ακόμα και κάθε άνθρωπο που δεν έχει πνευματική καρποφορία. Το Ευαγγέλιο του Όρθρου της Μ. Δευτέρας αφηγείται όχι μόνο το επεισόδιο της συκής αλλά και τις παραβολές των δύο γιων (Ματθ. 21, 28-32) και των κακών γεωργών (Ματθ. 21, 33-46), μέσω των οποίων ο Κύριος προείπε την απόρριψη Του ισραηλιτικό λαό. Οι παραβολές αυτές ελέχθησαν την ημέρα μετά την Κυριακή των Βαΐων και γι’ αυτό η Εκκλησία όρισε να διαβάζονται την Μ. Δευτέρα."
πηγή:http://neotita.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1/
Συγνώμη για το μεγάλο της ανάρτησής μου, σας στέλνω τα φιλιά μου και τις ευχές μου για μια καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σχόλια

  1. Πολύ όμορφα όλα!! Εξαιρετική η ιδέα με τα καλαθάκια! Και του χρόνου! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ πιστεύω ότι όλοι οι νονοί θα πρέπει να πέρνουν κάτι από τα βαφτιστήρια τους έτσι για το καλό,δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό αρκεί να είναι δωσμένο με αγάπη.

      Διαγραφή
  2. Όλες οι δημιουργίες σου πανέμορφες μα τα σταυρουδάκια για τα παιδιά που είπαν τα κάλαντα καταπληκτικά!!!!! Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ όντως και εμένα τα σταυρουλάκια μου άρεσαν περισσότερο τα είχα φτιάξει και πέρσι και ελπίζω να τα φτιάξω και του χρόνου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....