Ενας νέος έρωτας ξεκίνησε

Φίλες μου ,

όπως σας είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση μου, τώρα που πλησιάζει του Αγίου Βαλεντίνου, ένας νέος έρωτας ξεκίνησε για μένα και αυτός δεν είναι άλλος από τα αερόφυτα.

Τί είναι όμως τα αερόφυτα;

Τα αερόφυτα είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae. Στο γένος αυτό εντοπίζονται πάνω από 700 είδη τα οποία είναι αιεθαλή, πολυετή ανθοφόρα φυτά ενδημικά των βουνών, δασών και ερήμων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, των Νοτίων ΗΠΑ και των Δυτικών Ινδιών.

Είναι επίφυτα και μεγαλώνουν χωρίς έδαφος, συνήθως πάνω σε δέντρα ή βράχους. Γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστά και ως αερόφυτα.Έχουν υποτυπώδες ριζικό σύστημα το οποίο το χρησιμοποιούν για να αγκιστρώνονται πάνω σε φυτά ή άλλες επιφάνειες. Κατά κανόνα, τα είδη με λεπτότερα φύλλα προέρχονται από τα τροπικά δάση ενώ τα είδη με σκληρότερα φύλλα από τις ερήμους. Τα θρεπτικά στοιχεία προσλαμβάνονται από τον αέρα ή το νερό μέσω εξειδικευμένων κατασκευών που βρίσκονται στα φύλλα και λέγοντα τριχίδια.

Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με σπόρους ή με τη διαίρεση των νέων φυτών που φύονται στη βάση του φυτού. Ενώ συνήθως δεν καλλιεργούνται για τα άνθη τους, τα αερόφυτα, αν δεχτούν τις κατάλληλες φροντίδες μπορούν να ανθίσουν. Οι ανθοφορίες κάποιων ειδών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ωστόσο τα άνθη στις περισσότερες ποικιλίες είναι μικρά. Κάποια είδη, κατά την άνθηση αλλάζουν χρώμα, καθώς έτσι προσελκύουν επικονιαστές.


Κατά κανόνα, δεν θέλουν άμεσο ηλιακό φως, γιατί αυτό μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα, αλλά έμμεσο. Το πότισμα γίνεται τοποθετώντας τα σε λεκάνη με νερό και αφήνοντας τα ανάποδα να στεγνώσουν καλά. Η περίσσεια υγρασίας είναι καταστροφική για τα αερόφυτά καθώς ευνοεί την ανάπτυξη σήψεων. Οι ανάγκες για νερό του κάθε είδους είναι διαφορετικές και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες φροντίδας του κάθε φυτού ξεχωριστά. Η συχνότητα της άρδευσης εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και το είδος του αερόφυτου.  

Μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα υλικά ή δοχεία, όπως ξύλα, κοχύλια ή γυάλες. Μπορούν επίσης να τα κρεμαστούν από διάφορα σημεία του δωματίου. Το γεγονός ότι δεν περιορίζονται από τις ρίζες τους, τα καθιστά πολύ ξεχωριστά ενώ εξάπτει τη φαντασία και σας προκαλεί να δημιουργήσετε.
(πηγή:http://www.airplants.gr/ti-einai-aerofyta)

Έτσι λοιπόν και εγώ είπα να αποκτήσω κάποια από τα αερόφυτα.Έτσι διάλεξα τα  το Tillandsia Ionantha Rood και το Tillandsia Capitata Green.
Όμως κάπου έπρεπε να τα βάλω έτσι ξεκίνησα τις κάτωθι κατασκευές.
Πριν λίγες μέρες ο μεσαίος μου είχε πάει με την θεία του βόλτα στην θάλασσα και από εκεί μου έφερε τους θησαυρούς της, κοχύλια,αχινούς και λίγες πετρούλες που τις είχε καλλιτεχνίσει η θάλασσα.Οπότε πήρα ένα τελάρο κεντήματος και μαζί με κορδέλες και μια κάψουλα καφέ έφτιαξα μια τύπου ονειροπαγίδα που όμως θα είναι το σπιτάκι του πρώτου αερόφυτού μου.


Για το δεύτερο μιας και το απόκτησα μια εβδομάδα πριν του Αγίου Βαλεντίνου σκέφτηκα να κάνω κάτι σχετικό.Έτσι πήρα πηλό που στεγνώνει με τον αέρα και έφτιαξα ένα 3d φάκελο.Αφού στέγνωσε τον έτριψα με λίγο γυαλόχαρτο για να λειάνω την επιφάνειά του και αφού εκανα τις κλασσικες εναλλαξ γραμμές σε μπλε και κόκκινο, έγραψα I LOVE YOU!!! και μετά το λούστραρα.Όταν ολοκληρώθηκε του έβαλα κορδελίτσες μπλε και κόκκινες και τοποθέτησα το δεύτερο αερόφυτό μου.Βέβαια αυτό το αερόφυτο καθώς και η κατασκευή του είναι το δώρο μου στον δικό μου Βαλεντίνο που μου ομορφαίνει την κάθε μου στιγμή και που είναι δίπλα και στα καλά και στα κακά να μου κρατά το χέρι και να μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.Ελπίζω να του αρέσει.



Πώς σας φαίνονται;

Σας εύχομαι να γιορτάσετε τον Αγιο Βαλεντίνο όχι όμως μόνο στις 14/2 αλλά να τον γιορτάζετε κάθε μέρα με το ταίρι σας.

Φιλιά!!!

Σχόλια

  1. Χρόνια πολλά για σήμερα.
    Υπέροχες και οι δύο σου κατασκευές και πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες για τα αεροφυτα.
    Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου,ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που τις μοιράστηκες μαζί μας!!!
    Η δε παρουσίαση είναι φανταστική!!! Φυσικά πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας στον άνθρωπο μας,κάθε μέρα κι όχι μόνο μία φορά τον χρόνο.
    Καλή συνεχεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....