Αγια και Μεγάλη Πέμπτη

Μεγάλη Πέμπτη,ο Χριστός ευρέθη.

Την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστος Σταυρώνεται.Αυτός που είδε τον κόσμο στην δημιουργία του τώρα κρέμεται μεταξύ ανόμων στο σταυρό.Μετά από ανακρίσεις από τον Πόντιο Πιλάτο,εξευτελισμούς,ραπισμούς και κοροιδίες από τους ρωμαίους στρατιώτες ο Χριστός οδηγήθηκε ενώπιον του κόσμου για να πάρει αυτός την απόφαση.Ο κόσμος που είχε ευεργετηθεί από τον Χριστό,αυτός ο ίδιος κόσμος που πριν λίγες μέρες έβαζε βάγια στο δρόμο για να περάσει πάνω τους ο Χριστός και τον φώναζαν Μεσσία και Ωσαννά,αυτός ο κόσμος έπρεπε να πάρει μια εύκολη θα έλεγες απόφαση και φυσικά αθωωτική.Αλλά ο κόσμος είναι αχάριστος και ξεχνάει εύκολα και με μεγάλη ευκολία είπε το άρον άρον σταύρωσων αυτόν.Πήραν την αμαρτία πάνω τους και πάνω στα παιδιά τους και στα παιδιά των παιδιών τους,αιώνια.
Ο Χριστός οδηγήθηκε στον Σταυρό.Το βάρος του μεγάλο και οι ρωμαίοι αγγαρεψαν τον Σίμωνα να κουβαλήσει τον Σταυρό.Και να σταυρώνουν τον μόνο αναμάρτητο,σταυρώνουν τον Χριστό.Δεξια και αριστερά του βάζουν κλέφτες,δολοφόνους.Ακόμα και εκεί ο Χριστός μας λυπάται και προσπαθεί να μας δικαιολογήσει στον Θεό.Ακόμα και τώρα ο κόσμος τον κοροιδεύει.Και όμως να που ο ένας ληστής καταλαβαίνει,νιώθει ποιον έχει δίπλα του και του ζητάει συγχωρεση και την λαβαίνει.Μετά έρχεται το όξος και τέλος το "Ηλί , ηλί λαμά σαβαχθανεί" Θεέ μου , Θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες.Ακολουθεί η ευλογία κατ΄εμε της υιοθεσίας.Παραδίδει την Μητέρα Του στον αγαπητό Μαθητή και τον Αγαπητό Μαθητή στην Μητέρα Του.Τετέλεσται.Ο Χριστός έχει κατέβει πλέον στον Αδη και νικάει τον θάνατο.

Η Παναγία λέει η παράδοση καθέται στο τραπέζι της παρηγοριάς,τραπέζι που κάνουν μετά την κηδεία, και περνόντας μια καλόγρια την βλέπει και λέει:Εχει δεί κανείς την μάνα στο τραπέζι και τον γιο στο Σταυρό;Και της απαντάει η Παναγία :Σύρε, μάνα Καλή, μήτε να ψάλλεσαι, μήτε να λειτουργιέσαι. Αν κρεμασθώ εγώ, θα κρεμασθούν μανάδες κι αν πνιγώ εγώ, θα πνιγούν μανάδες. Μονάχα κάθομαι στην παρηγοριά για να παρηγορηθούν όλες οι μανάδες.Μετανιωμένη η καλόγρια έφυγε και αν και υπάρχει αγία Καλή δεν λειτουργείται.
Την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη θα ακουστούν τα δώδεκα ευαγγέλια και μόλις τελειώσει το 6ο θα βγεί ο Εσταυρωμένος "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν οίδασει την Γη κρεμάσας".Επειτά σε πολλές περιοχές της Ελλάδος θα αρχίσουν οι κοπέλες να φτιάχνουν τον Επιτάφιο με λουλούδια των αγρών και θα ψάλλουν μοιρολόγια
"Αντε πάρου , κούτε πάρου σκον σου Μαρίζα του ε κλιάρου"Πάνω κάτω η Παναγία πάει και κλαίει.
Την Μεγάλη Πέμπτη από το πρωί φτιάχνονται τα κουλούρια του Πάσχα,τα τσουρέκια και βάφονται τα κόκκινα αυγά και αποτελειώνονται οι δουλειές του σπιτιού.

Σχόλια

  1. Είσαι θαυμάσια σ΄ευχαριστούμε πολύ που διαδικτυακά ομολόγησες την πίστη σου την πίστη μας τον Χριστό μας. Ευχαριστώ για την περιεκτική ανάρτηση που μας βάζει τόσο γλυκά και ορθά χωρίς περιτά λόγια και πλατιάσεις στο νόημα της σημερινής μέρας... Είθε ο Χριστός μας να σκεπάζει εσένα και την οικογένειά σου και όλους τους εν Χριστώ ζώντες αυτού του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια αλλά πιστεύω ότι είναι το ελάχιστο αυτό που κάνω.Μακάρι να ομολογούμε την Πίστη μας κάθε μέρα και κάθε στιγμή για να έχουμε την βοήθεια του Κυρίου και Θεού μας.Καλή Ανάσταση!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι το Άγιο Φως να γεμίσει την καρδιά σου ζεστασιά,αγάπη και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....