Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....

Καλημέρα φίλες μου,
όπως σας είχα υποσχεθεί την Τετάρτη που μας πέρασε ήρθε η ώρα να σας κεράσω με το κανονικό γλυκάκι για την γιορτή μου.
Το γλυκό αυτό μου το είχε δείξει μια κύπρια γειτόνισσά μου και την ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.Το γλυκό είναι μία καρυδόπιτα τουλάχιστον διαφορετική από όσες είχα δοκιμάσει μέχρι τότε.
Τα υλικά για την παρασκευή του γλυκού είναι τα εξής:
2 ποτήρια και λίγο ζάχαρη
12 αυγά
λίγο κονιάκ ή άλλο ποτό
3 ποτήρια φρυγανιά κοπανισμένη
3 ποτήρια καρύδια αλεσμένα σκόνη δηλαδή
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:3 ποτήρια ζάχαρη,4 ποτήρια νερό,1/2 λεμόνι και 5-6 μοσχοκάρφια
Για την σαντυγί θα χρειαστείτε:1 κουτάκι μόρφατ σαντυγί,1/2 κιλό ζάχαρη άχνη,λίγο εβαπορέ γάλα,λίγο ποτό της αρεσκείας σας και τέλος λίγο κακάο για χρώμα.
Η εκτέλεση είναι απλή.Χτυπάτε μαρέγκα τα αυγά και τους κρόκους με την ζάχαρη και το κονιάκ.Προσθέτετε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ την φρυγανιά με την μαρέγκα και τα καρύδια.Το μείγμα θα σας βγεί σχετικά σφικτό μην ανησυχήσετε δεν θα είναι δηλαδή σαν του κέικ αλλα θα μοιάζει περισσότερο με του ραβανί.Το βάζετε στο βουτυρωμένο ταψί και το ψήνετε στους 190 βαθμούς για καμια ώρα περίπου μέχρι να βγαίνει το μαχαιράκι καθαρό.Παράλληλα με το ψήσιμο φτιάχνεται το σιρόπι έτσι μόλις βγεί το γλυκό το αφήνετε 5 λεπτάκια και προσθέτετε το σιρόπι.Εγώ το αφήνω όλη την νύχτα να απορροφήσει το σιρόπι.Φτιάχνω την σαντυγί προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί (το κακάο το βάζω μόνο και μόνο για να γίνει λίγο πιο ροζέ η σαντυγί σαν χρώμα αν δεν θέλουμε δεν το προσθέτουμε) την βάζω και αυτήν στο ψυγείο και την επομένη την ξαναχτυπάω για να αφρατέψει και στρώνω πάνω στο γλυκό.Το σερβίρω παγωμένο και έτσι δεν φαίνεται ιδιάιτερα γλυκό ενώ αν το προσφέρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου λιγώνει ελαφρώς.
Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και εύχομαι και του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί με Υγεία.

6 σχόλια:

  1. ωραιο γλυκο φαινεται γεια στα χερια σου...εκανες τραπεζι η μονο αυτο???
    θα το δοκιμασω και θα σου πω εντυπωσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & πάλι (οι ευχές ποτέ δεν έβλαψαν κανένα όσες φορές και να δόθηκαν) Ευχαριστούμε για το κέρασμα.
    Πολύ ωραίο γλυκό η καρυδόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου ...φαίνεται πολύ νόστιμο ...καλώς βρεθήκαμε ..πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύχρονη!!! Και του χρόνου με υγεία!!!
    Η συνταγή αποθηκεύτηκε και θα εκτελεστεί άμεσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και εύχομαι και σε εσάς τα καλύτερα.Χαίρομαι που σας άρεσε η καρυδόπιτά μου σύντομα θα σας βάλω και άλλες συνταγές.Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή