Όταν λειτουργούσαν οι γειτονιές...

Κάποτε, όχι πριν από πολύ καιρό,όταν η γειτονιά είχε την έννοια της συντροφιάς,της παρέας,της διδαχής,της κοινωνικότητας έγιναν από τον άνθρωπο θαύματα.Θυμάμαι τα καλοκαίρια μου στην Σαλαμίνα γιατί την γειτονιά εκεί την έζησα με την σημασία που έπρεπε να έχει μιας και στην Αθήνα είχαμε ήδη "προχωρήσει"και είμασταν ήδη ξένοι ακόμα και στην ίδια πολυκατοικία, τί όμορφες εμπειρίες είχα.Πρώτα πρώτα ήταν το καλύτερο σχολείο και το μεγαλύτερο εμπνευστήριο μιας και οι μεγαλύτερες μάθαιναν τις μικρότερες κέντημα ή ραπτική και φυσικά οι ιδέες της μιας γίνονταν έμπνευση για τις υπόλοιπες.Πόσες τεχνικές δεν μάθαινοταν από την μια γειτόνισσα στην άλλη,πόσες γνώμες έπεφταν στο πώς θα είναι το σχέδιο στο κέντημα ή στο ρούχο.Επειτα οι μανάδες ήρεμες που τα παιδιά τους έπαιζαν χαρούμενα στην αλάνα χωρίς να φοβούνται μην τα χτυπήσει κανένα αυτοκίνητο,έφτιαχναν αριστουργήματα για την προικα των παιδιών τους.Τα παιδιά ελεύθερα να κάνουν όνειρα, να παίζουν κάθε λογής παιχνίδι.Και φυσικά πόσες ιστορίες και παραμύθια από τις μεγαλύτερες σε ηλικία και η ώρα περνούσε όμορφα και δημιουργικά.Ποτε δεν μας ένοιαξε μην χάσουμε την τάδε σειρά στην τηλεόραση,ή μην και δεν κάνουμε chat στο ιντερνετ μιας και όλα ήταν στα πόδια μας.Μαθαίναμε τα νέα της ημέρας,ακούγαμε ιστορίες,μαθαίναμε τέχνες.Τί ωραία εποχή πάντα την αναπολώ και πάντα νοσταλγώ αυτές τις όμορφες στιγμές που μακάρι να ερχόντουσαν πάλι.Τότε έκανα κάποια από τα κάτωθι ή έμαθα τεχνικες για να κάνω αργότερα κάποια εργόχειρα.Αλήθεια εσείς πώς περνάγατε τα καλοκαιρινά σας απογεύματα?Ζήσατε την ΓΕΙΤΟΝΙΑ?
Το πρώτο μου εργόχειρο,ήμουν στην τρίτη δημοτικού τότε και ήταν το πρώτο που έκανα με σταυροβελονιά



Αρκετά αργότερα έφτιαξα αυτό








Σε αυτό έκανα το κορδόνι εγώ και η Θεία μου το κέντημα

Λίγο πριν παντρευτώ τελειώσα αυτό
και τώρα τελευταία τελείωσα


Τώρα έχω στα σκαριά μια τραβέρσα φυστικί και μια με γεμιστό και ελπίζω σύντομα να τα τελειώσω.














Σχόλια

  1. Καλέ εσύ δεν είσαι μονο Χρυσόσκονη αλλά και...χρυσόχέρα!!!
    Τι ομορφιές είναι αυτές!!! Δε ξέρω τι να πρωτοκοιτάξω!!!
    Εγώ τα χρόνια αυτά τα έζησα στο Χαλάνδρι, στον Πόρο και στη Σαλαμίνα, με ευχάριστα καλοκαιρινά διαλείμματα στην Κρήτη. Έχω τις ίδιες εικόνες μ'εσένα από την κρητικιά γιαγιά μου αλλά και από την αγαπημένη μου πεθερά που με μύησε στα μυστικά του κεντήματος και του κορδονιού!
    Ξετρελάθηκα με τη δουλειά σου και εύχομαι όταν θα έρθω στην Ελλάδα μόνιμα να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις!
    Τις γειτονιές τις κάνουμε και εμείς οι ίδιοι...Και εδώ υπάρχει ήδη μια γειτονιά, η μπλογκογειτονίτσα μας, με πολλά κορίτσια με κοινά ενδιαφέροντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να μην έζησα αυτή ακριβώς την εικόνα της γειτονιάς που περιγραφεις, όμως την γνωρίζω, τη θυμάμαι, τη νοσταλγώ, την αναπολώ!
    Μάθαμε πολλά απο τις γιαγιάδες μας τότε που ο "πολιτισμός" δεν είχε εισβάλει στα σπίτια μας με τη μορφή της τηλεόρασης και της απομόνωσης. Οι γιαγιάδες έφυγαν, οι συγγενείς ξένεψαν,οι γονείς εργάζονταν νυχθημερόν και η τηλεόραση ανέλαβε χρέη μπέιμπυ σίτερ των παιδιών.
    Συμφωνώ μαζι σου χρυσόσκονη, ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΙΑ ΤΥΧΕΡΗ ΓΕΝΙΑ!
    Θαυμάζω τα κεντήματά σου. Σταυροβελονιά έμαθα κι έκανα αρκετά τα κάτω τα πολυδαίδαλα τα κομοψοτεχνήματα δεν έχω ιδέα.
    Την ΚΑΛΗΜΕΡΑ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Χαρά οντως είμασταν μια τυχερή γενιά από όλες τις απόψεις και στα χέρια μας είναι να περάσουμε όσα μπορούμε στα παιδιά μας γιατί αλλιώς θα χαθούμε σαν έθνος.Σου ευχομαι και σε σένα μια Καλή Ημέρα!!!

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.Οντως ήταν όμορφες στιγμές και οι αναμνήσεις που έχω είναι μοναδικές.Μακάρι να λειτουργούσε η γειτονιά ή τότε πλέον και στην Σαλαμίνα έχει και αυτό χαθεί.Θα χαρώ να σε συναντήσω όταν με το καλό έρθεις στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχω την τυχη να μεγαλωνω τα παιδια μου σε γειτονια αν και μενω σε προαστιο. λατρευω τα κεντηματα γενικως και τα δικα σου ειδικως. καταπληκτικη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω τέτοιες αναμνήσεις και παλεύω σήμερα για να σώσουμε ότι μπορούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΖΕΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!!!!
    ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ....ΜΠΡΑΒΟ!! ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σε βρήκα Χρυσόσκονή
    Πολύ ωραίεες οι δημιουρ΄γιες σου και πολύ γλυκιές οι σκέψεις σου... Εγώ μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη... και βελονάκι μου έμαθε η γιαγιά μου...
    Νά είσαι πάντα δημιουργική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφα και αυτά σου τα χειροτεχνήματα. Θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, για όσους ξέρουν και εκτιμούν την δουλειά και το μεράκι.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ.....ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....