Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την Κοίμηση της Θεοτόκου και εχτές ακριβώς 9 μέρες μετά είναι τα εννιάμερα της Παναγίας ή η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Χτές λοιπόν γιορτάζε το μεγαλύτερο μοναστήρι της Σαλαμίνας, η Παναγία η Φανερωμένη.Επ ευκαιρίας της εορτής της Μονής θα ήθελα να σας παρουσιάσω το μοναστήρι μας.


κύρια είσοδος της Μονής
βρυσούλα που δροσίζει τους επισκέπτες της Μονής

Ο εσταυρωμένος κοσμεί την αυλή της Μονής
Νέοι και νέες συνοδεύουν την Παναγία στην περιφορά της εικόνας


 Το μοναστήρι χρονολογείται από το 1682 όπου και αναστηλώθηκε από τον Όσιο Λαυρέντιο.Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση είδε στον ύπνο του τρεις φορές την Παναγία που τον πρόσταξε να πάει στη Σαλαμίνα, στα ερείπια του ναού, ρίχνοντας το πανωφόρι του στη θάλασσα για να περάσει απέναντι. Εκείνος το έπραξε, Στις 17 Μαίου του 1640 πήγε στο σημείο και με την βοήθεια των κατοίκων έσκαψε και βρήκε την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης.Κατά το έτος 1682 αναστήλωσε τον ναό και ίδρυσε στο σημείο μοναστήρι. Ο ίδιος έγινε μοναχός μαζί και η γυναίκα του, μετονομάστηκε σε Λαυρέντιος και αποσύρθηκε στο ασκητήριο του προφήτη Ηλία, νοτιοανατολικά της μονής, εκκλησάκι που σωζόταν ακέραιο ως το 1944 όπου καταστράφηκε από τους Γερμανούς.Στην θέση του έχει χτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι. Ο Λαυρέντιος κοιμήθηκε την 6η Μαρτίου του 1707 και ετάφη στο μοναστήρι. Η εκκλησία μας τον ανακήρυξε Όσιο, γιορτάζοντας την μνήμη του στις 7 Μαρτίου. Στον Όσιο Λαυρέντιο αποδίδεται μεγάλος αριθμός θαυμάτων  από τους πιστούς.


Το καθολικό της Μονής Φανερωμένης στη συνέχεια διακοσμήθηκε με αγιογραφίες μεταβυζαντινής τέχνης που σώζονται και χρονολογούνται το έτος 1735 με αγιογράφο, εξ Άργους, Γεώργιο Μάρκου και των μαθητών του. Η αγιογραφία της Ιεράς Μονής Φανερωμένης περιλαμβάνει περίπου 3.530 μορφές και παραστάσεις. Στην μονή διασώζεται σημαντικός αριθμός παλαιών εγγράφων και ιστορικών κειμηλίων.
τέμπλο του ναού της  Κοίμησης της Θεοτόκου

ο τάφος του Όσίου Λαυρεντίου


Στην Μονή πλέον υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο οποίο υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης καθώς και η κεφαλή του Οσίου και ο τάφος του.Δίπλα στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως υπάρχει μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Κυρίου Μας.

τέμπλο της κύριας εκκλησίας της Μονής

 Η Παναγία η Φανερωμένη έχει κάνει πάρα πολλά θαύματα καθώς δίνει καθημερινά δύναμη και κουράγιο σε όσους έχουν την ανάγκη της.Το μοναστήρι τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής κατακλύζεται από κόσμο που έρχεται να ζητήσει κάτι από την Παναγία ή να την ευχαριστήσει για αυτό που του χάρισε.

Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας αποτελούσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, των Μεγάρων και των γύρω περιοχών, καθώς των Αγωνιστών αφού υπήρξε εκείνη την περίοδο νοσοκομείο. Πολλές φορές έχουμε πεί την φράση "πήγη η ψυχή μου στην Κουλουρη ή στην Σαλαμίνα",από την αρχαιότητα η Σαλαμίνα ήταν το νησί όπου πήγαιναν τους αμάχους (γυναικόπαιδα και γέρους) μιας και ήταν το πιο ασφαλές μέρος εξού και η ανωτέρω φράση ότι η ψυχή μου πήγε εκεί που είναι πιο ασφαλής. Ο ηγούμενός της, Γρηγόριος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Στο μοναστήρι φιλοξενήθηκαν και συνεδρίαζαν αγωνιστές που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις της Αττικής, της Αθήνας και του Φαλήρου όπως οι Μακρυγιάννης, Τζαβέλας, Κριεζώτης, Δ.Υψηλάντης, Μαυροβουνιώτης, Καραισκάκης  και άλλοι. Ο Καραισκάκης όταν λαβώθηκε στο Φάληρο ζήτησε να τον πάνε στην Σαλαμίνα και ειδικότερα στην Μονή της Παναγίας όπου και έμεινε μέχρι που πέθανε.Ο Κιουταχής προσπάθησε επανειλημμένως να καταλάβει τη Μονή χωρίς να το επιτύχει.Η πόρτα της Μόνης έχει πολλές τρύπες οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις σφαίρες των Τούρκων στην προσπάθεια να την καταλάβουν. Στον αύλιο χώρο της Μονής υπάρχει ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα.

Επίσης φιλοξενήθηκε η βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο των Αθηνών.

Μπροστά και επί της παραλίας στην είσοδο της Μονής βρίσκεται παλαιό οίκημα όπου έμεινε ο Αγγελος Σικελιανός από το 1933 έως 1950, με τον οποίο συναντιόταν ο Βασιλιάς Παύλος κάθε φορά που επισκεπτόταν τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Το μοναστήρι πλέον είναι γυναικείο,αξίζει όταν ο δρόμος σας σας φέρει στην Σαλαμίνα, ένα νησί με μεγάλη ανάπτυξη που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, αξίζει να το επισκεφτήτε είτε για να θαυμάσετε τις υπέροχες αγιογραφίες του είτε για να ζητήσετε κάτι από την Παναγία Μας είτε για να νιώσετε γαλήνη και ηρεμία τόσο στον χώρο του Μοναστηριού όσο και στον περίγυρο.
Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι και μεγαλοπρεπής περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας όπου συμμετέχει άγημα του Ναυτικού και του Πεζικού καθώς και νέοι και νέες ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της Κούλουρης.

Σας εύχομαι χρόνια πολλά από την ημέρα και η Παναγία η Φανερωμένη να φανερώσει στον καθένα μας εκτός από την γαλήνη και την ηρεμία ότι ποθεί η καρδιά του.

Σχόλια

  1. Μάλλον δεν είναι τυχαίο το όνομα που διάλεξες!
    Καταπληκτικές οι φωτογραφίες, αλλά ιδιαίτερα τα ιστορικά σχόλια που τις περιβάλλουν.Πολύ καλή ανάρτηση και σ΄ευχαριστούμε!Τη χάρη Της, να έχουμε και πάντα να μας φανερώνει υγεία & πρόοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ονομαστό το μοναστήρι της Σαλαμίνας και ευχαριστούμε για τις συγκεντρωμένες πληροφορίες που μας έδωσες. Θα περίμενα και μια φωτο με την προσέλευση του κοινού, στα εννιάμερα (23 Αυγ.)
    Εμείς στη Θεσσαλονίκη γιορτάζουμε αυτή τη μέρα στην Νέα Μηχανιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά, να'χουμε την ευλογία της!!!!
    Υπέροχη η ανάρτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....