Το Πάσχα του Καλοκαιριού

Καλησπέρα καλές μου,

καλό μήνα να έχουμε και όπως είπαν και τα παιδάκια μου μπήκε ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού.Ευτυχώς όμως δρόσισε λιγάκι και έτσι εμείς που μείναμε στην Αθήνα και γενικά στις μεγαλουπολείς δεν θα ψηθούμε τόσο πολύ.
Αρκετοί από εσάς έχουν ξεκινήσει έστω και σήμερα τις διακοπές τους και τους εύχομαι να περάσουν τέλεια, να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους για να αντιμετωπίσουν τον Χειμώνα που έρχεται.

Σήμερα όμως εκτός από την έναρξη του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού είναι και η έναρξη της μικρής Σαρακοστής ή αλλιώς της νηστείας της Παναγίας.
 
Ξεκινάει μία περίοδος νηστείας 15 ημερών αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.Το Πάσχα του Καλοκαιριού.Με κατάνυξη οι Χριστιανοί επισκέπτονται κάθε απόγευμα τις εκκλησίες μας για να ακούσουν και να ψάλλουν και αυτοί τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό και να παρακαλέσουν την Παναγία να είναι αρωγώς τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε,

Γεθσημανή τώ χωρίω, κηδεύσατέ μου τό σώμα,

καί σύ Υιέ καί Θεέ μου, παράλαβέ μου τό πνεύμα

Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Αγνή
και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
την μετάστασιν δοξάζουσαι την σην
 Αξιόν εστι, μεγαλύνειν Σε την Θεοτόκον
την τιμιωτέραν των Χερουβίμ
και ενδοξοτέραν των Σεραφείμ.
                                                             

Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Παρθένε.

Κατελθών ο Πετρος, εν τω Σω μνημείω, ευσχήμως Σε κηδεύει.

Μυροφόροι άμα, συν τοις Αποστόλοις, ύμνοις Σοι θρηνωδούσι.

Και σε μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν

μη μου ελέγξη τας πράξεις ενώπιον των αγγέλων·

παρακαλώ σε Παρθένε βοήθησόν μοι εν τάχει".

 Ας προσευχηθούμε λοιπόν όλοι μαζί να μας βλέπει η Παναγία μας και να μας προστατεύει από κάθε κακό,να παρηγορεί και να μας βοηθάει και πάνω από όλα να μας προσφέρει την Υγεία μας.

Μιας όμως και ξεκίνησε η νηστεία  να σας κεράσω ένα γλυκάκι.Είναι γλυκιά κολοκυθόπιτα ή κογκουλούαρι όπως το λέμε στην Σαλαμίνα και γίνεται έτσι:Υλικά:1 μέτρια κίτρινη κολοκύθα (περίπου στα 4 κιλά βγάζει 25 κομμάτια),

1 κιλό ζάχαρη ή αν δεν την θέλετε πολύ γλυκιά μπορείτε να ελαττώσετε την ποσότητα της ζάχαρης

1 φλυτζάνι ρύζι βρασμένο

1 κουτάλι της σούπας κανέλα

1 σακουλάκι σταφίδες μαύρες

Για το φύλλο θα χρειαστείτε:1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,΄,1 φλυτζάνι ζάχαρη,2 φλυτζάνια λάδι και ζεστό νερό όσο πάρει έτσι ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια.

 Κόβετε την κολοκύθα στον χονδρό τρίφτη και την ανακατεύεται με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε να μαριναριστούν.Έπειτα φτιάχνετε το φύλλο.Ανοίγετε φύλλο και βάζετε από 1 με 1/2 κουταλιά της σούπας από την κολοκύθα θα προσέξετε όμως να μην βάλετε από το υγρό που θα έχει βγάλει γιατί τότε θα χυθεί από το φύλλο και θα σας κολλήσει στο ταψί.Τυλίγετε ρολάκι και τοποθετείτε σε ταψί πολύ καλά λαδωμένο.Αφού γεμίσετε το ταψί με τα ρολάκια σας λαδώνετε τα ρολάκια και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30-45 λεπτά μέχρι να δείτε ότι έχουν ψηθεί από κάτω και έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα από πάνω.Αφού κρυώσουν σερβίρετε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή με μέλι.


Επιπλέον αύριο έχει πανσέληνο οπότε μην ξεχάσετε να την δείτε μιας και το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι το κάτι άλλο.

Καλά να περνάτε!!!!

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Λασέ συνέχεια....

ΚΟΡΔΟΝΙ ΓΙΑ ΛΑΣΕ