Χρόνια Πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν!!!
Γιόρταζε η Παναγία μας εχτές και μαζί της γιόρταζε όλη η Οικουμένη.Όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποιον που να έχει το όνομα της Παναγιάς μας.
Όλοι εχτές ακόμα και αν δεν είμαστε φανατικοί της εκκλησίας πήγαμε να προσκυνήσουμε την Παναγία και να την παρακαλέσουμε για την Υγεία μας και για να μας δώσει λύση στο πρόβλημα μας.Πολλές εκκλησίες εκτός από την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είχαν φτιάξει και τον αντίστοιχο επιτάφιο,στολισμένο με λουλούδια του καλοκαιριού και ψαλμένο με τα μοιρολόγια της Παναγίας.
Επίσης με το πέρας της λειτουργίας έγινε και η αρτοκλασία και εμείς προσφέραμε τον άρτον τον επιούσιο για την Παναγία μας.
Να και λίγες πληροφορίες για την αρτοκλασία:
Ο όρος Αρτοκλασία σημαίνει ο τεμαχισμός του άρτου και χρησιμοποιείται μόνο στη Λειτουργική. Εσφαλμένα λέγεται και αρτοπλασία.
Έτσι στη Λειτουργική αρτοκλασία λέγεται ο τεμαχισμός άρτων που προηγουμένως έχουν ευλογηθεί από ιερέα ή Αρχιερέα και στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα. Οι ευλογούμενοι άρτοι είναι πέντε, ισάριθμοι δηλαδή μ΄ εκείνους που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο και στη συνέχεια διανεμήθηκαν στο πλήθος. Μαζί με τους άρτους ευλογούνται επίσης μικρές ποσότητες οίνου και ελαίου που φέρονται σε μικρές φιάλες.
Η Αρτοκλασία γίνεται και κατά την ακολουθία του όρθρου, αλλά κυρίως κατά τον εσπερινό της παραμονής δεσποτικής ή θεομητορικής εορτής, που αποσκοπεί όχι μόνο στο συμβολισμό ιερού γεγονότος αλλά και σε θεραπεία πρακτικής μοναστικής ανάγκης. Στα μοναστήρια, δηλαδή, οι μοναχοί αφού νήστευαν ολόκληρη την ημέρα της παραμονής κάθε μεγάλης εορτής, ήταν υποχρεωμένοι μα παραμείνουν στο ναό και να μην απομακρυνθούν, μετά τον εσπερινό, προκειμένου να συνεχίσουν την ολονυκτία και να τύχουν δια της αρτοκλασίας "παραμυθίας" και "στήριξης". Η ευλογία των άρτων, ανά πέντε, του οίνου ("ανά στάμνον μεστήν") καθώς και του ελαίου γινόταν με σύντομη ευχή αμέσως μετά τη λεγόμενη "λιτή", (έπειτα από τη μεγάλη δέηση), περί το τέλος του εσπερινού. Ακολουθούσε ο τεμαχισμός και η διανομή από τον "κελλαρίτη" που βρίσκονταν στον νάρθηκα ή την λιτή, δηλαδή στο χώρο μεταξύ νάρθηκα και κυρίως ναού, όπου τελούταν η δέηση της "λιτής", εξ ου και η ονομασία του χώρου. Μετά τον άρτο διανέμονταν, κατά το Τριώδιο και "ανά εξ ισχάδες ή φοίνικες" (= ανά 6 σύκα ξερά ή χουρμάδες) και από "ενός κρασοβολίου οίνος" (= ένα ποτήρι κρασί). Το έλαιο που ευλογούνταν πιθανώς χρησιμοποιούταν στο μεγάλο κανδήλι του τιμώμενου Αγίου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι στη διανομή συμμετείχαν και οι πτωχοί.
Με το πέρασμα όμως του χρόνου, σήμερα, η αρτοκλασία μετατέθηκε και στις πρωινές λειτουργίες.
Κλείνοντας να δώσω και εγώ τις ευχές σε όλους όσους γιόρταζαν εχτές και πρωτίστως στον γιό μου και τον άνδρα μου.Να είναι πάντα καλά και πάντα κάτω από την προστασία της Παναγίας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Αγαπημένη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τον γιόκα σου και τον άντρα σου!
Να είστε πάντα γεροί και η Παναγία να σου δίνει χρόνια, ευτυχισμένα χρόνια, μαζί τους!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΑΙ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!