Πάνσεληνος σήμερα το βράδυ και μάλιστα η δεύτερη του Αυγούστου.
Το star.gr αναφέρει:
"Αυγουστιάτικη πανσέληνο για δεύτερη φορά θα απολαύσουμε σήμερα το βράδυ! Μόλις 29 μέρες από το προηγούμενο ολόγιομο φεγγάρι, οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού, οι ρομαντικοί και οι ερωτευμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα.
Η σημερινή πανσέληνος αποκαλείται «μπλε πανσέληνος». Μην περιμένετε να δείτε μπλε φεγγάρι. Το όνομα οφείλεται στην σπανιότητα του φαινομένου (δύο πανσέληνοι σε ένα μήνα). Συνέβη το 1999 και θα ξανασυμβεί το 2018. Μάλιστα, ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι το γεγονός φέτος, καθώς θεωρείται η τρίτη πανσέληνος σε μια εποχή τεσσάρων γεμάτων φεγγαριών.
Γιατί ονομάζεται μπλε πανσέληνος
Ο όρος έχει σήμερα μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.
Ωστόσο, ο μύθος βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα! Το 1883 ήταν η πρώτη φορά που το φεγγάρι παρατηρήθηκε μπλε, μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας.
Τότε εκτοξεύτηκαν μεγάλες ποσότητες σκόνης και στάχτης με αποτέλεσμα το φως της Σελήνης να δείχνει γαλάζιο μέσα από τα αιωρούμενα σωματίδια. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το 1950 και το 1951 σε άλλες χώρες.
Καλή τύχη ή γρουσουζιά;
Όπως κάθε τι "περίεργο" έτσι και η μπλε πανσέληνος έχει προκαλέσει πολλές φήμες σε σχέση με την επίδραση της στον άνθρωπο. Για κάποιους το σημερινό φεγγάρι είναι δείγμα καλοτυχίας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πώς δεν είναι καλό "σημάδι". Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχουν εφεύρει τρόπους να... ξορκίσουν το κακό!!!"

ενώ το wikipedia λέει:
"Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρια χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».

Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακατηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

Ανάμεσα στα έτη 2005 και 2015 αναμένονται τα παρακάτω μπλε φεγγάρια:
Α. Θεωρώντας μπλε φεγγάρι την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή τεσσάρων πανσελήνων:
Β. Θεωρώντας μπλε φεγγάρι μια δεύτερη πανσέληνο σε οποιοδήποτε μήνα:

Σημειώνεται πως το έτος 2018 (καθώς επίσης τα έτη 2037, 1961, 1942, 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτη."

Τύχη ή γρουσουζιά ,μπλέ ή λευκό αξίζει να το θαυμάσετε αγκαλιά με το ταίρι σας.Καλή ροματζάδα λοιπόν.

Σχόλια

  1. Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες σου για το περίφημο μπλέ φεγγάρι! Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο και να'χεις ένα όμορφο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πειράζει που εγώ δε ρομαντζάρισα; Βγήκα στη βεράντα μόνη μου, το είδα, είπα "τι φεγγάρα είν' ετούτη!" μόνη μου και ξαναμπήκα ν' ασχοληθώ με τη blogoπαρέα μου με τη συντροφιά τη δική σας!!!!!!
    Καλό μήνα...... Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εν τη γεννήση την Παρθενία εφύλαξας, εν την Κοιμήση σου το κόσμο ού κατέλειπες Θεοτόκε...

Κάτι για τις φθινοπωρινές δροσούλες!!!

Και επειδή η γιορτή κρατάει 40 μέρες....